​Professionel solafskærmning ude og inde siden 1946​

Peter Johansen, salgs- og projektleder anbefaler altid en kombination af indvendig og udvendig solafskærmning, når der skal skærmes for både varme og blænding

Solafskærmning er ikke en bagatel

Udvendig solafskærmning kan alene sænke inde-temperaturen med 10-15 grader og giver samtidig besparelser på el-regningen både sommer og vinter.

Tekst: Maiken Mark Larsen, fotograf: Peter Jørgensen​

Solafskærmning skal indtænkes helt fra starten af et byggeprojekt og prioriteres på lige fod som valg af mursten, vinduer og tag”, siger Peter Johansen, salgs- og projektleder ved Jyllands Markisefabrik.

Den lidt kontroversielle udtalelse kommer med baggrund i, at Peter Johansen desværre alt for ofte ser, at solafskærmning først kommer på tale, når et byggeri står færdigt og beboerne oplever problemer som blænding og alt for høje inde-temperaturer.

Solafskærmning skal indtænkes allerede ​i projekteringsfasen

”Jeg vil rigtig gerne slå et slag for, at man fremadrettet bliver endnu bedre til at indtænke og prioritere solafskærmning allerede i projekteringsfasen. At fravælge solafskærmning er efter min mening nogle dyre penge at spare - især, når man i dag ved, hvor afgørende et godt indeklima er for både trivsel og effektivitet. Herudover kommer selvfølgelig det faktum, at det ofte er væsentlig dyrere og mere kompliceret at eftermontere udvendig solafskærmning.”

Peter Johansen har gennem snart 25 år arbejdet med rådgivning, salg og projektering af solafskærmnings- og mørklægningssystemer til især erhvervsbyggerier.

”Solafskærmning opfattes desværre stadig af mange som en bagatel, der nemt kan sparres væk, hvis et projekt bliver for dyrt. Det er efter min mening utrolig ærgerligt. Ved at indtænke det fra start, får man bl.a. mulighed for at integrere solafskærmningen og sikre, at den rent arkitektonisk passer til bygningen.”.

Peter Johansen fortæller, at der med de forskellige byggekrav trods alt, er kommet mere fokus på behovet for solafskærmning end tidligere. Nutidens lufttætte huse gør det bl.a. svært at slippe af med varmen, når den først er kommet ind. Peter Johansen oplever dog, at der især blandt slutbrugerne, fortsat mangler viden inden for området.

”Fagfolk som arkitekter og ingeniører er selvfølgelig allerede bekendte med, hvor afgørende solafskærmning er for at skabe et godt indeklima. Jeg tror dog ikke, at vi har været gode nok til at informere slutbrugerne. Måske netop derfor er solafskærmning også det, der ofte bliver fjernet ved en eventuel sparerunde”.

Kombination af indvendig og udvendig solafskærmning

Peter Johansen anbefaler altid en kombination af indvendig og udvendig solafskærmning, når der skal skærmes for både varme og blænding. Den udvendige solafskærmning holder effektiv varmen ude, mens den indvendige solafskærmning fjerner den rest af blænding, der kommer ind i lokalet.

”Udvendig solafskærmning kan alene sænke inde-temperaturen med 10 – 15 grader” siger Peter Johansen. ”Det er jo virkelig noget, der kan mærkes”

FOSS er et skoleeksempel

”Vi har haft fornøjelsen af at levere solafskærmningen til både FOSS I og FOSS II i Hillerød. Denne sag er efter min mening et skoleeksempel på den helt rigtige kombination, hvor solafskærmningen bliver en del af bygningens klimaskærm”, siger Peter Johansen.

Begge bygninger har udvendige vindstabile ZipScreens kombineret med indvendige rullegardiner. 

Om sommeren stopper den udvendige solafskærmning solens varmestråler inden de rammer vinduet og opvarmer lokalet, hvorved der kan spares på nedkølingen og dermed el-regningen. 

Om vinteren benytter man derimod solens opvarmning af bygningen, og bruger derfor hovedsageligt den indvendige afskærmning mod blænding. 

Læs mere om vores screens

Læs mere om vores indvendige solafskærmning

Jyllands Markisefabrik A/S | +45 86 22 75 00 ​|​ adm@j-m.dk ​| Salg og service i hele landet |  Følg os på LinkedIn  

ARBEJDSMILJØ

Smiley tildelt af arbejdstilsynet for et godt og sikkert arbejdsmiljø.

GAZELLE 2019

Jyllands Markisefabrik har for 2. gang modtaget den eftertragtede Børsen Gazelle.